Gyártás

A cégünk által gyártott és forgalmazott takarmányok saját fejlesztésűek egyedi receptúrák szerint készülnek. A egyes fajták recept összetételét, termékeink minőség ellenőrzését valamint a gyártási folyamatok kontrolálását cégünk takarmányozási szakemberei végzik. A gyártáshoz szükséges alapanyagok beszerzése során nagy figyelmet fordítunk azok minőségére. Minden beérkezett takarmány alapanyagot a Mininfra GT infravörös gabonaelemző műszerrel vizsgálunk meg. A búza, árpa, kukorica, rozs, tritikálé, repce, szója lisztek, keveréktakarmányok legfontosabb beltartalmi jellemzőit: fehérje, nedvesség, sikér, hamu, zsír tartalmát, szemkeménységét, Zeleny-számát ellenőrizzük , a kapott eredményeket összevetjük a szállítók által mellékelt minőségi tanúsítványokkal. Gyártás során csak az egyező értékekkel rendelkező takarmányokat használjuk fel. A felhasznált alapanyagok kizárólag növényi eredetűek, illetve növényi eredetű termékek feldolgozásának melléktermékei (korpa, takarmányliszt, CGF).

A gyártási folyamat során az alapanyagokat egy garaton keresztül tartályokba juttatjuk, amelyekből számítógép vezérlésével mérleg közbeiktatásával a megadott receptek alapján az alapanyagokat automatikusan összemérjük. Külön kerül összemérésre a darálandó illetve a nem darálandó komponenseket. A nem darálandóak egyenesen az ellenáramú keverőbe kerülnek, a darálandó komponenseket összemérés után egy kalapácsos daráló közbeiktatása után juttatjuk a keverőbe. A számítógép minden esetben összesíti a bemért alapanyagokat és csak a teljes mennyiség megléte után engedi indulni a keverési folyamatot.

A számítógép által vezérelt keverési idő után a keverék dercés takarmányok és a koncentrátumok esetén közvetlenül a zsákolóra kerül. A granulált és morzsázott takarmányok a keverőből először a Gránit 90-es granuláló berendezésre kerülnek, ahol a dercés keveréket gőz segítségével összepréseljük és egyenletes darabokra vágjuk.

A granulálás során a takarmány felmelegszik, biztosítva egyfajta hőkezelést ami a termékek hosszabb eltarthatóságát elősegíti. Visszahűtés után a késztermék zsákolásra kerül, vagy egy irányváltóval a morzsázóra, ahol az összepréselt keveréket egyenletes méretre törjük, morzsázzuk. A megfelelő méret biztosításához a tört terméket rosta felett átvisszük és a rostán átesett mennyiséget a granuláló elé visszavezetjük. Ezt követően a késztermék az automata mérlegen keresztül kerül zsákba. Az automata mérleg óránként kézi mérlegen is ellenőrzésre kerül, amelyet a számítógépen kell visszaigazolni és ennek megtörténtét az üzemvezető az ellenőrző monitoron kontrollálja.
A kész termékek minden gyártási tételéből mintavétel történik a zsákolás során, amelyeket az előzőekben említett infravörös berendezéssel megvizsgálunk, illetve mint ellenmintát 6 hónapig megőrizzük. A vizsgálat során nem megfelelő tételeket megsemmisítjük. Az egész gyártási folyamatot ellenőrző számítógép napi jelentést készít a gyártott termékekről a felhasznált alapanyagok mennyiségéről, valamint a közbeiktatott kézi jelentések megtörténtéről.

A fenti minőségbiztosítási folyamat garantálja, hogy a vevőink részére eladott kész takarmányok biztosítják az állatok hasznosítási irányának, fajtájának és korcsoportjának megfelelő növekedését és egészséges felnevelését. Széleskörű választékunknak köszönhetően minden felmerülő igénynek eleget tudunk tenni.
A gyártás során használt szemes takarmányfélék és jellemzőik:

 • A kukorica a legkedvezőbb energiahordozó takarmány. Tápanyagtartalma legnagyobb a gabonafélék között. Alacsony fehérjetartalma (9-10 %) igen hiányos lizinben. A kukorica kiváló energiabázis. A sárga kukorica kitűnő xantofill forrás; ez az anyag tetszetőssé teszi a vágócsirke bőrét és a tojás sárgáját. A pigmentek egy része átalakulhat A-vitaminná, hozzájárulhat az állatok vitaminellátásához. A kukorica 4 % zsírtartalma esszenciális zsírsavakban igen gazdag, 50 %-a a növekedéshez, tojásrakáshoz nélkülözhetetlen linolsav.
  A baromfifélék tápjában a kukoricát, a kortól és a hasznosítási iránytól függően 40-70 %-ban szerepeltetjük. Többnyire darált formában, keverékben adagoljuk. A kukorica nagy szénhidrát tartalma miatt a legjobb hizlaló értékeket adó takarmányforrás.
 • Takarmánybúza. A második legfontosabb gabonaféle. Fehérjetartalma viszont jóval nagyobb a kukoricáénál, 12-14 %, a gabonafélék közül a legmagasabb. A búza fehérjének aminosav összetétele hiányos, főleg lizinben, metioninban és triptofánban. Baromfitápjainkban 30-50 %-ban adagoljuk, jó hizlaló takarmányértékekkel rendelkezik.
 • Az árpa a legtermészetesebb baromfi eledel, a búzához hasonlóan értékes mag. A hús minőségét javítja. Fehérjében gazdag, ezért a növendékek és tojótyúkok takarmánya.
 • A zab ugyancsak jó takarmány, a mag héjtartalma 30-40 %, fejleszti az izomzatot és a párzási kedvet is növeli, ezért hasznos takarmány. Kitűnő étrendi hatású és jó vitaminpótló.
 • A rozs kevésbé jó takarmány, mert baromfiak számára nehezen emészthető. Ha nagy mennyiségben áll rendelkezésre ott a keverékben 5-8%-ban szerepeltetjük, de csak darálva.
 • A repcemag Fehérjetartalma lizinben szegény. Broiler tápokban 5-10 %-ban szerepeltethető lizin- és energia- kiegészítés esetén. A teljes repcemag mint energia és esszenciális zsírsav forrás a broiler tápokban 3-5 %-ban használható fel.
 • A köles jó takarmány, bár nehéz beszerezni. Beltartalmi értékei a zabéhoz hasonlóak, étrendi hatása is ugyanolyan.
 • A napraforgó értékes takarmány, főleg a fekete olajnapraforgó. Tollképződést segítő, tojástermelést fokozó hatást várhatunk tőle. Vedlési időszakban és télen nagy jelentőséggel bír. Madaraink tollazata szép fényes lesz tőle.
 • A borsó értékes, de drága takarmány, fehérjében gazdag, ezért a növendék állatok eledelében szerepeltetjük.
 • Tritikálé az árpával közel egyenértékű takarmány. Fehérjében, lizinben, metioninban annál kissé gazdagabb, biológiai értéke a búzáéhoz hasonló. Baromfitápokban csak kis mennyiségben, 10-20 %-ban keverjük.
 • A cirok energiában gazdag, a kukorica után a legjobb a baromfi számára. A kukorica helyettesítésére a legalkalmasabb gabonaféle. Fehérjetartalma a kukoricáénál nagyobb, de limitáló aminosavakban szintén hiányos. Baromfitápokban darálva 30-50 %-ban szerepeltetjük. Színező anyagot nem tartalmaz és linolsav-tartalma is elmarad a kukoricáétól.
 • A kendermag a tollazatot fényesíti. Vedlés idején kedvező hatású.

Rendelésfelvétel Hétfőtől-Szombatig 7:00-tól - 18:00-ig.